Energy Crisis 78445 1920

Regelingen voor ondernemers bij hoge energierekening

Bij vrijwel alle ondernemers speelt het vraagstuk rondom de stijgende energieprijzen. Ook bij creatieve hubs én hun huurders. Er zijn regelingen waar je als ondernemer gebruik van kan maken om de energierekening zo betaalbaar mogelijk te houden. We zetten ze hieronder kort onder elkaar. Meer informatie vind je op de website van de Kamer van Koophandel.

Energie prijsplafond en korting op de energierekening

In 2023 krijg je hulp bij het betalen van de energierekening door middel van een energie prijsplafond. Deze regeling geldt echter alleen voor kleinverbruikers. Of je een kleinverbruiker bent, kan je zien op je energierekening of je kan het navragen bij de netbeheerder. Het prijsplafond betekent dat je een aangepast maximumtarief betaalt over je verbruik tot 1.200 m3 gas en 2.900 KWh elektriciteit. Over wat je daarboven verbruikt, betaal je de marktprijs. Dit prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. In november en december 2022 krijg je 190 euro korting per maand op je energierekening. Je hoeft hier niets voor te doen. Vanuit je energieleverancier ontvang je hier meer informatie over.

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)

Ondernemers die jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken en bij wie minimaal 7 procent van de omzet bestaat uit energiekosten, komen vanaf 1 november 2022 in aanmerking voor de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Via deze regeling krijg je een deel van het bedrag dat je meer bent gaan betalen voor energie teruggestort. Het bedrag waar je recht op hebt wordt berekend aan de hand van een drempelprijs van €1,19 per m3 gas en €0,35 per kWh elektriciteit. Betaal jij volgens jouw energiecontract meer dan deze bedragen? Je krijgt hier 50 procent van terug, tot een maximumbedrag van 160.000 euro.

De TEK-regeling biedt tijdelijke ondersteuning en is bedoeld voor de energiekosten in de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Op dit moment kun je nog geen TEK aanvragen. Je kunt de eerste steun waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal van 2023 aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer informatie over de TEK en de voorwaarden waar je aan moet voldoen vind je hier.