Img 20240322 144312

terugblik kennisdag sectie-c

Sectie-C was gastheer van onze meest recente Kennisdag. Vrijdag 22 maart kwamen ruim 30 CHnl-leden, studenten en mensen uit het Eindhovense creatieve netwerk samen om meer te horen over Sectie-C en in gesprek te gaan met Focus Real Estate, de vastgoedontwikkelaar die Sectie-C heeft gekocht.

Sectie-C is gevestigd in de Eindhovense wijk Tongerle, op het voormalige fabrieksterrein van de Elektrotechnische en Mechanische Industrie Nolte. Sinds 2010 ontwikkelt zich hier een creatief ecosysteem, waar momenteel meer dan 250 ondernemers deel vanuit maken.

Vanaf het ontstaan heerst er een unieke instelling van zelfredzaamheid en eigen regie. Op het terrein staan verschillende gebouwen en loodsen, waarvan de huurders op verschillende manieren georganiseerd zijn. Sommigen hebben gezamenlijk een collectief opgericht, anderen hebben een lossere organisatiestructuur.

Sectie-C zelf omvat zowel een vereniging als een stichting. De vereniging vertegenwoordigt de huurders en onderhuurders en behartigt hun belangen bij de verhuurder. De stichting denkt na over de lange termijn van het creatieve ecosysteem.

Voor onze CHnl-leden is het altijd interessant om te horen hoe collega-hubs georganiseerd zijn. Dat was ook deze keer het geval. Vooral het feit dat er geen tussenmeters zijn, wekte verbazing. Maar ook de verschillende huurconstructies waren voer voor discussie.

Na de rondleiding over het terrein kwam de vastgoedontwikkelaar aan het woord. Zij hebben het terrein gekocht met de wens om hier woningen te realiseren, met behoud van het creatieve ecosysteem. Goede intenties, maar in de praktijk blijkt dit een moeizaam (maar niet onmogelijk) proces te zijn. De talen die vastgoedontwikkelaar en creatieve sector spreken, blijken heel anders te zijn. Alleen al het woord ‘programmering’ betekent in beide sectoren heel wat anders. Maar door constant met elkaar in gesprek te blijven, groeit het wederzijds begrip.

Img 20240322 170741

Het is nu nog onduidelijk waar dit proces precies naartoe gaat en hoe het huidige ecosysteem geïntegreerd kan worden in de toekomstplannen van Focus Real Estate. Een interessant proces, waar meerdere van onze leden zich in herkenden. We blijven Sectie-C volgen en willen iedereen aanmoedigen er een kijkje te nemen!

De volgende Kennisdag is in het najaar bij de Nijverheid in Utrecht.