Profielfoto Of Exterieur Tom Janssen

Utrecht tekent convenant voor meer betaalbare ruimtes voor cultuur

De gemeente Utrecht en het Broedplaatsennetwerk Utrecht ondertekenden op 4 februari een convenant. Hierin legden zij vast dat zij meer betaalbare ruimtes voor cultuur willen creëren. Een unieke samenwerking in Nederland. Het hele convenant is hieronder te lezen of te downloaden.

Creatieve makers hebben nu en in de toekomst hard werkplekken en presentatie- of expositieruimtes nodig: broedplaatsen. Met het convenant zetten de gemeente en het Broedplaatsennetwerk zich in om in 2040 80.000 m2 extra ruimte gerealiseerd te hebben voor cultuur in de stad. Daarnaast komt er aandacht voor goede bereikbaarheid en laagdrempeligheid van culturele voorzieningen.

Bestaande broedplaatsen in Utrecht zijn onder andere CH-nl leden Vechtclub XL en het Hof van Cartesius. Plekken voor allerlei mensen in de kunst- en cultuursector: van starters tot topkunstenaars met internationaal aanzien. Het broedplaatsennetwerk telt op dit moment 10.000 huurders en 135.000 m2 werkruimte in de stad.

Arna Notten van DePlaatsmaker en Roswita Warmerdam van Vechtclub XL ondertekenden het convenant namens het broedplaatsennetwerk. Notten: “In tijden waarin de creatieve en culture sectoren gigantisch onder druk staan en de woningnood de druk op ruimte nog verder opvoert, zijn we ontzettend blij dat we met dit convenant betaalbare plekken voor creatieve ondernemers, makers en kunstenaars kunnen waarborgen voor de toekomst.”

“Als de afgelopen jaren iets hebben uitgewezen, is het hoe onmisbaar de rol van de culturele en creatieve sector is: ze geven zuurstof aan onze stad”, aldus Warmerdam.