Gebouw 2

7 April: the power of hubs in Maastricht

The Power of Hubs goes south!

Donderdag 7 april 2022 @ AINSI in Maastricht

Creatieve Hubs Nederland organiseert i.s.m. Het Werkgebouw en gemeente Maastricht een nieuwe editie van The Power of Hubs: werksessies voor iedereen die betrokken is bij broedplaats- en hubontwikkelingen. We duiken in de financiële modellen achter succesvolle hubs én onderzoeken hoe verschillende typen hubmakers samen bouwen aan sterke creatieve ecosystemen in de stad. 

We zijn welkom bij AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, 6212 NA Maastricht. Deelname is gratis, maar het aantal plekken is beperkt.

Nb. Aanmelden is vanaf heden niet meer mogelijk. Een plekje op de wachtlijst krijgen kan door een mail te sturen naar: martine@creatievehubs.nl. Als er een plekje vrij komt, dan krijg je hierover uiterlijk a.s. woensdagochtend bericht.

Programma in het kort

11:30-13:30u: Excursie langs meerdere hubs in Maastricht (optioneel)

13:45-14:45u: Gezamenlijke kick off met plenair programma @AINSI in Maastricht. Met bijdragen van de Wethouder Economie, Het Werkgebouw, Qeske, Stichting Ateliers Maastricht en een lezing door Liesbeth Jansen (LinkerOever en Marineterrein, Amsterdam).

14:45-16:30 Break out sessie I en II (parallel aan elkaar, meer info hieronder) @AINSI.

En aansluitend een borrel

Werksessies in het kort

I. Creatief rekenen aan hubs

De bottle neck bij het bestendigen van hubs is vrijwel altijd de financiën. Ook al past een creatief collectief in het grotere verhaal van de stad, dan nog is het een zoektocht hoe zo’n programma duurzaam ingepast kan worden in de realiteit van vastgoed- en gebiedsontwikkelingen. 

Met Het Werkgebouw in Maastricht als vertrekpunt, onderzoeken we in deze werksessie meerdere financiële modellen en instrumenten die (semi-)permanente hubontwikkelingen wél mogelijk maken. Bijvoorbeeld door creatief om te gaan met de zogeheten onrendabele toppen. 

Gespreksleider: Marjolein van Alfen (o.a. Het Punt, Utrecht).
Sprekers & experts o.a.: Alexander Ramselaar (Backing Grounds – Expert financieren en vastgoed voor de culturele en creatieve sector), Bas van den Berg (Place Based & Co, Rotterdam), Jeanneke Brosky (Het Werkgebouw, Maastricht), Wilja Jurg (LinkerOever en Tetem, Enschede).

II. Laten groeien van creatieve ecosystemen in de stad

De rijkdom aan type hubs is de afgelopen jaren enorm gegroeid, evenals de diversiteit aan initiatiefnemers. Collectieven ontpoppen zich tot maatschappelijke ontwikkelaars. Atelierorganisaties strijden onverminderd voor betaalbare ateliers voor kunstenaars, maar verbreden ook hun doelgroepen en kerntaken. En ook private partijen realiseren steeds vaker hun eigen hubconcepten. Deze e.a. hubmakers drukken allen hun stempel op het creatieve ecosysteem in de stad. 

Met Maastricht als vertrekpunt, onderzoeken we in deze werksessie de rol van verschillende typen hubontwikkelaars in de stad én hoe beleid slim op deze combinatie van praktijken kan worden afgestemd. 

Gespreksleider: Rinske Brand (BRAND Urban Agency).
Sprekers & experts o.a.: Gerike Ritsema (Adviseur Vastgoed & Locatie-ontwikkeling, Leeuwarden), Liesbeth Jansen (LinkerOever en Marineterrein, Amsterdam), Paul Crutzen (Qeske, Kerkrade, Maastricht en Vaals), Pieter Paul van der Wouw en Lincey Bastings (sr. beleidsmedewerkers Economie en Cultuur, Maastricht), Roswita Warmerdam (directeur VechtclubXL, Utrecht), Martine Zoeteman (Broedplaatsmakelaar, Den Haag).